News Details

Aktuality

Kvetení vinné révy

06/17/2024

Na německých vinicích již několik dní kvete vinná réva.


Na německých vinicích již několik dní kvete vinná réva. Vzhledem k celkově nízkým teplotám letos kvetení révy trvá déle než v předchozích letech. V teplejších polohách vinic nebo u raně zrajících odrůd je kvetení často již ukončeno, zatímco v chladnějších polohách nebo oblastech stále pokračuje. Ještě se uvidí, jaký vliv budou mít současné chladné noční teploty na průběh kvetení.

Výjimkou jsou vinice poškozené mrazem, kde se druhé rašení pupenů opozdilo. Trvá poměrně dlouho, než tyto vinice začnou kvést, za předpokladu, že k tomu vůbec dojde. V závislosti na odrůdě hroznů nejsou nové výhony z koleoptií tak plodné. Například odrůda Müller-Thurgau a některé burgundské odrůdy vytvářejí několik květů i při druhém rašení, zatímco u Ryzlinku rýnského to téměř neplatí.

Kvetení révy letos začalo o týden dříve, než je dlouhodobý průměr. Je zároveň začátkem vývoje hroznů, jež trvá přibližně 90-100 dnů. Poté jsou hrozny připraveny ke sklizni.  Na základě současného vývoje lze předpokládat, že hlavní sklizeň ročníku 2024 začne v závislosti na lokalitě a odrůdě přibližně na začátku až v polovině září, avšak první raně dozrávající hrozny na burčák by mělo být možné sklízet již koncem srpna.

Ideální kombinace slunce a deště by přispěla k optimálním podmínkám do sklizně. Vinaři si přejí slunečné, mírně teplé dny, ale také dostatečné srážky, které by udržely dostatečné zásobení vodou pro révu.